Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Όμιλος μικρόσωμων αλόγων του Αρχαγγέλου

Στις 12 Απριλίου 2013, ημέρα Παρασκευή, οι μαθητές της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Γυμνασίου Μασάρων, επισκέφθηκαν τον Ιππικό όμιλο «Φαέθων», απ’ όπου πήραν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από δύο μέλη του, την κα. Σταματία Αργυρού και την κα. Ελένη Πετραλά.

Ακολουθεί η συνέντευξη…

Πώς ονομάζεται ο σύλλογος σας και πότε ιδρύθηκε;
Ο σύλλογος ονομάζεται «ΦΑΕΘΩΝ» και ιδρύθηκε το 2001 από τον κ. Ιάκωβο Λεβέντη. 


Γιατί αποφάσισε να τον ιδρύσει;
Παλιά, τα άλογα αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι αγρότες της περιοχής για τις καθημερινές τους εργασίες και τις μετακινήσεις τους. Αργότερα όμως, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν μηχανήματα, τα άφησαν ελεύθερα και έτσι ζούσαν μόνα τους στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαγγέλου. 
Κάποια στιγμή όμως, άρχισαν να λιγοστεύουν, για διάφορους λόγους ώστε να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Τότε ο κ. Λεβέντης, μαζί και με άλλους νέους του χωριού, πήραν την απόφαση να τα συγκεντρώσουν όλα μαζί και να προσπαθήσουν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. 
Η διαδικασία της «αιχμαλωσίας» της αγέλης ήταν πολύ δύσκολη γιατί τα άλογα ζούσαν σε άγρια κατάσταση και διήρκεσε περίπου 2,5 χρόνια.

Έχουν αλλάξει οι αρχικοί στόχοι του συλλόγου σας;
Όχι δεν έχουν αλλάξει. Μάλιστα, ο βασικός στόχος μας που ήταν η αύξηση του πληθυσμού τους, αν και με αργούς ρυθμούς, αρχίζει σιγά – σιγά και γίνεται πραγματικότητα.


Τι το ξεχωριστό έχουν τα αλογάκια του Αρχαγγέλου;
Τα αλογάκια της φυλής του Αρχαγγέλου, έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Είναι τα πιο μικρόσωμα άλογα στον κόσμο!


Πόσα άλογα είχατε αρχικά και πόσα τώρα;
Αρχικά είχαμε έξι αλογάκια. Τώρα έχουμε οκτώ, πέντε αρσενικά και τρία θηλυκά. Σε λίγες μέρες περιμένουμε μια νέα γέννα και ελπίζουμε να γεννηθεί ένα θηλυκό αλογάκι.

Τόσα χρόνια, γιατί δεν έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός τους;
Αν λάβετε υπόψη σας ότι τα αλογάκια αναπαράγονται μια φορά το χρόνο, μετά την ηλικία των τριών ετών, τότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η αύξηση του πληθυσμού τους, όταν μάλιστα στην ομάδα υπάρχει μόνο ένα θηλυκό αλογάκι.
Αυτή η δυσκολία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν, το αλογάκι πεθαίνει είτε στη γέννα είτε από ασιτία γιατί δεν το θηλάζει η μητέρα του, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα.


Είναι εύκολη η φροντίδα τους; 
Όχι, δεν είναι εύκολη. Εκτός από τις βασική φροντίδα των αλόγων, όπως το τάισμα και το καθάρισμα τους, πρέπει να γίνουν και άλλες εργασίες πιο δύσκολες και χρονοβόρες όπως για παράδειγμα το καθάρισμα των δοντιών τους ή το πετάλωμα τους. Επίσης, τα άλογα χρειάζονται και ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο στα άλογα κτηνίατρο, και υπάρχει μόνο ένας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια σας αυτή, στηρίζεται από την τοπική κοινωνία και τους φορείς;
Στην πλειοψηφία τους, θα έλεγα ότι όχι. Έχουν τις δουλειές τους και τα δικά τους προβλήματα και δεν ενδιαφέρονται πολύ για τα άλογα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι εθελοντές μας, που στηρίζουν το έργο μας.

Πώς μπορεί κάποιος, που θέλει, να βοηθήσει;
Μπορεί να έρθει εδώ στον όμιλο και να κάνει οποιαδήποτε δουλειά μπορεί, εθελοντικά. Επίσης, μπορεί να γίνει μέλος του συλλόγου και να προσφέρει με διαφορετικό τρόπο.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του ομίλου; Τι χρειάζεται;
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει μια αίτηση και να δώσει 20€. Τα μέλη μπορεί να είναι ανεξαρτήτου ηλικίας.

Έχετε κάποια οικονομική υποστήριξη; Από πού καλύπτετε τα έξοδα σας;
Όχι, κάποια επίσημη οικονομική βοήθεια δεν έχουμε. Τα έσοδα μας προέρχονται από τους επισκέπτες μας. Έχουμε ένα μικρό κυλικείο όπου προσφέρουμε καφέ, αναψυκτικά και τοστ και ένα μαγαζάκι με αναμνηστικά αντικείμενα. Επίσης, προσφέρουμε δωρεάν το χώρο του ομίλου για διάφορες εκδηλώσεις όπως πάρτι γενεθλίων. 

Πόσα έξοδα χρειάζονται για να συντηρηθεί ένα άλογο;
Για τα αλογάκια, το λιγότερο που πληρώνουμε είναι περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο.


Τα ζώα υπάρχουν εδώ ως ένα είδος υπό προστασία ή συμμετέχουν και σε διάφορες δραστηριότητες;
Προς το παρόν βρίσκονται υπό προστασία.  Στο μέλλον όμως, όταν αυξηθεί ο πληθυσμός τους, μπορεί να τα εντάξουμε και σε διάφορες δραστηριότητες.

Είναι αλήθεια ότι τα άλογα είναι πολύ πιστοί φίλοι των ανθρώπων; 
Ναι, είναι αλήθεια. Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου είναι πολύ δυνατή. Μπορούμε και να την παρομοιάσουμε με την σχέση μητέρας και παιδιού.


Υπάρχει μέλλον για αυτά τα ζώα; Πόσο αισιόδοξοι είστε;
Φυσικά και υπάρχει μέλλον για αυτά τα ζώα. Εάν δεν ήμασταν αισιόδοξοι, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα!

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε και τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δώσατε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε περισσότεροι άνθρωποι να ενδιαφερθούν για το έργο σας και να βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας ώστε κάποια στιγμή, τα μικρόσωμα άλογα του Αρχαγγέλου να μην απειλούνται πια με εξαφάνιση.

Καλή συνέχεια!

Αλεξάνδρα Τουμπάκη - Κλεοπάτρα Διάκουλα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου