Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η Μαλώνα

Το χωριό μου είναι η Μαλώνα και πήρε το όνομα του από την αρχαία λέξη Μυλεών. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου και απέχει 38 χλμ. από τη πόλη της Ρόδου, και έχει 1.078 κατοίκους. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Χα και τον Πλατανερό και σε δύο χωριά, τον Αρχάγγελο που είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου και τα Μάσαρη ένα μικρό και ήρεμο χωριό, όπου βρίσκεται και το σχολείο μας. 
Το χωριό μου - Η Μαλώνα
Η περιοχή της Μαλώνας είναι γνωστή για τα πορτοκάλια που παράγει στην περιοχή Αίθωνας αλλά  και για τους ελαιώνες της. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά οι περισσότεροι είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι.  

Στο χωριό μας υπάρχει παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολειό. Επίσης υπάρχει πνευματικό κέντρο και μια μεγάλη αίθουσα στη πλατεία του χωριού, το Χωλ, όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Η νεολαία μας ασχολείται με τον αθλητισμό και πολλά άτομα είναι παίκτες στην αθλητική ομάδα του χωριού που ονομάζεται Άγιος Γεώργιος, που είναι και ο πολιούχος μας.

Στη Μαλώνα ανήκει ο παραθαλάσσιος οικισμός Χαράκι, με το φημισμένο του κάστρο, το Φερακλό. Δίπλα στο Χαράκι βρίσκεται και η περίφημη παραλία της Αγίας Αγάθης που την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες.

Εκτός απο την ωραία φύση, στη Μαλώνα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τα παραδοσιακά σπίτια που υπάρχουν ακόμα και τις παλιές εκκλησίες. 
Εκκλησία της Σωτήρος στο κέντρο του χωριού

Εκκλησία του Αϊ-Γιώργη






Τα παιδιά της ηλικίας μου (12 χρονών) μπορούν να ασχοληθούν με διάφορα όπως να βγουν για βόλτα, να παίξουν μπάλα στο γήπεδο της Μαλώνας και να καθίσουν στους υπολογιστές που έχουν οι καφετέριες  που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. 

Μανώλης Σακελλάρης - Κυριάκος Χατζηγιαννούρας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου