Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

                                                                                                                                                               

Στο χωριό μου τη Μαλώνα,  διπλά ακριβώς από το δημοτικό σχολειό, υπάρχει μια εκκλησία μεγάλη και εντυπωσιακή που κτίστηκε πριν από 200 περίπου χρόνια με χρήματα των πιστών συγχωριανών μου και είναι αφιερωμένη στον πολιούχο μας τον Άγιο Γεώργιο. 

Δεξιά από την είσοδο του ναού υπάρχουν πολλά σκαλάκια που μοιάζουν με κερκίδες, ενώ αριστερά  βρίσκεται η κεντρική σκάλα που οδηγεί στην αυλή της εκκλησιάς. Ακριβώς πάνω από την εξωτερική είσοδο βρίσκεται το ψηλό καμπαναριό.

Η αυλή είναι διακοσμημένη με άσπρα και μαύρα βότσαλα που σχηματίζουν διάφορα σχέδια, σαν ψηφιδωτό. Ολόγυρα υπάρχουν λουλούδια τα οποία, ιδιαίτερα την άνοιξη, γεμίζουν τον αέρα με ένα υπέροχο άρωμα!   

Στο εσωτερικό του ναού, απέναντι από την κεντρική είσοδο βρίσκεται το εικονοστάσι και το ξύλινο τέμπλο ενώ δεξιά και αριστερά τα θρονιά, τα ξύλινα καθίσματα της εκκλησιάς όπου κάθονται οι πιστοί.  Ο ναός είναι διακοσμημένος με πολύχρωμες τοιχογραφίες, ενώ ψηλά κρέμονται μεγάλοι πολυέλεοι. Στην αριστερή πλευρά του ναού, περίπου στη μέση, βρίσκεται ο ξύλινος άμβωνας που είναι διακοσμημένος με διάφορα χριστιανικά σύμβολα και απέναντι του ο θρόνος όπου κάθεται ο δεσπότης όταν επισκέπτεται την εκκλησία.

Aπό το ναό δεν λείπει και ο γυναικωνίτης, ένα εσωτερικό μπαλκόνι με ξύλινα κάγκελα, όπου κάθονται οι γυναίκες που θέλουν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία από το εσωτερικό του ναού.  

Κυριάκος Χατζηγιαννούρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου