Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το μοναστήρι Καμμυρί


Η Ιερά Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Καμμυριώτη βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, περίπου 4 χλμ. Β.Δ. του χωριού Μάσσαρι. 

Η μονή κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ και είναι αφιερωμένη ως ανάμνηση του θαύματος στις Χωναίς της Μικράς Ασίας. 

Το Καμμυρί είναι ένα από τα πιο ωραία μοναστήρια της Ρόδου. Έχει εξαιρετική θέα, εκπληκτικό  καμπαναριό αλλά και πολλούς οντάδες, επτά συνολικά, στους οποίους έμεναν οι επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί γνωστοί και σημαντικοί άνθρωποι όπως, ο βασιλιάς Παύλος ο Α΄ και η γυναίκα του Φρειδερίκη

Υπάρχει επίσης, μια μεγάλη τραπεζαρία και ένα φούρνος που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες, τόσο των επισκεπτών όσο και των καλόγερων που έμεναν αρχικά εκεί. Σήμερα, παρ’ ότι το μοναστήρι έχει χάσει μέρος από την παλιά του αίγλη, συνεχίζουν να το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες αλλά και προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ρόδου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν λίγες παλιές τοιχογραφίες αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η μεγάλη εικόνα του Ταξιάρχη και τα πολλά τάματα των επισκεπτών. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εικόνα αυτή, υπήρχε μια άλλη εικόνα, που όπως λέγεται, ήταν τόσο άγρια που πολλές έγκυες γυναίκες απέβαλλαν από το φόβο τους!  

Το μοναστήρι εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου και κατακλύζεται κάθε χρόνο από ντόπιους και ξένους προσκυνητές!

Βαλασία Ζαννέτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου