Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα Μάσαρη

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές συνήθως φτιάχνουν γλυκά και στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στους δρόμους, παρέες παιδιών λένε τα κάλαντα σε σπίτια, μαγαζιά και στους περαστικούς και παίρνουν κεράσματα και μερικά ευρώ για το καλό.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τα παιδιά περνάνε από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς. Οι νοικοκυρές, φτιάχνουν την βασιλόπιτα και συγυρίζουν το σπίτι για να είναι καθαρό με την αλλαγή του χρόνου.


Από το απόγευμα της παραμονής, οι οικογένειες μαζεύονται στο σπίτι ενός συγγενή και υποδέχονται μαζί το νέο χρόνο, ανταλλάσσοντας ευχές.
Όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους, σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο και μπαίνουν μέσα με το δεξί για να πάει καλά η χρόνια. Από εκείνη την ώρα και μετά ο πρώτος επισκέπτης είναι αυτός ο οποίος κάνει το "ποδαρικό", μπαίνοντας κι αυτός στο σπίτι με το δεξί. Αν είναι γουρλής, τότε η χρονιά για την οικογένεια θα είναι καλή, αν όχι, τότε η χρονιά για την οικογένεια θα είναι δύσκολη. Γι' αυτό όλοι προσέχουν να μην κάνουν ποδαρικό σε ξένα σπίτια και τα επισκέπτονται μόνο όταν γνωρίζουν ότι έχει γίνει από άλλον. Από την άλλη, αν κάποιος έκανε κάπου ποδαρικό και η χρονιά ήταν καλή για την οικογένεια, τον φωνάζουν να ξανακάνει, αφού υπάρχει το καλό προηγούμενο! Ο επισκέπτης πάλι που κάνει το ποδαρικό, αφήνει στο σπίτι μια πέτρα, που το βάρος της συμβολίζει τα καλά που θα περάσει η οικογένεια τη νέα χρονιά.

Ανήμερα πρωτοχρονιάς μαζεύονται πάλι οι συγγενείς, κόβουν την βασιλόπιτα, τρώνε και διασκεδάζουν όλοι μαζί…


Δεβανάκης Ευθύμης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου