Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Ο Διαγόρας και άλλοι Ρόδιοι ολυμπιονίκες


Με αφορμή την αναφορά του κ. Θεοφάνη Μπογιάνου, στον ολυμπιονίκη Διαγόρα κατά την διάρκεια ξενάγησης που μας έκανε στο παλάτι των Ιπποτών, οι μαθητές Χατζηγιανούρας Κυριάκος  και Αμπελάς Δημήτρης επέλεξαν να γράψουν ένα άρθρο για το θέμα. 


"Ο Διαγόρας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού. Θεωρείται ο κορυφαίος πυγμάχος της αρχαιότητας. Η τεχνική του ήταν μοναδική. Δεν προσπαθούσε να αποφύγει τα κτυπήματα του αντιπάλου του και πάντοτε τηρούσε σχολαστικά τους κανόνες της πυγμαχίας.

Σε νεαρή ηλικία κέρδισε την πρώτη νίκη του στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Νίκησε επίσης στα Ίσθμια, στα Πύθια, στα Νέμεα, στα Μέγαρα, στην Αθήνα, στη Θήβα, στις Πλαταιές, στο Άργος, στην Παλλήνη, στην Αίγινα και αλλού.

Ο Διαγόρας όμως δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τις δικές του επιτυχίες αλλά και για τις νίκες των τριών γιων του. Σε προχωρημένη ηλικία το 448 π.Χ. ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος αγωνίζονταν στο παγκράτιο και στην πυγμαχία αντίστοιχα. 

Όταν τελικά ανακηρύχτηκαν Ολυμπιονίκες, έτρεξαν και στεφάνωσαν με τα δικά τους στεφάνια το γέροντα πατέρα τους και έπειτα τον σήκωσαν στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο. Τότε ένας από τους θεατές φώναξε “Ώρα να πεθάνεις πια Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο”. 

Ακούγοντάς το αυτό ο Διαγόρας, έκλεισε τα μάτια του, η καρδιά του σταμάτησε και ξεψύχησε στα χέρια των παιδιών του!Άλλοι Ρόδιοι ολυμπιονίκες ήταν... 
 1. Δαμάγητος – πυγμή και παγκράτιο, 82η και 83η Ολυμπιάδα 
 2. Ακουσίλαος – πυγμάχος, 83η Ολυμπιάδα 
 3. Δωριέας Διαγόρου ο Ιαλύσιος – παγκράτιο, 88η και 89η Ολυμπιάδα 
 4. Ευκλής – πυγμή, 96η Ολυμπιάδα 
 5. Πεισίροδος – πυγμή παίδων, 94η Ολυμπιάδα 
 6. Λεωνίδας – στάδιο, δίαυλο, οπλίτη δρόμο, 154η, 1155η, 156η και 157η Ολυμπιάδα 
 7. Αγησίστρατος – πάλη παίδων, 152η Ολυμπιάδα 
 8. Αριστομένης - πάλη και παγκράτιο, 156η Ολυμπιάδα 
 9. Δωρόθεος – στάδιο, 141η Ολυμπιάδα 
 10. Θεόπροπος – ιπποδρομία Κέλητος, 243η Ολυμπιάδα 
 11. Κάλλιππος – πυγμή, 121η Ολυμπιάδα 
 12. Κλειτόστρατος – πάλη, 147η Ολυμπιάδα 
 13. Μικίνας – στάδιο, 114η Ολυμπιάδα 
 14. Νικαγόρας – Αρματοδρομία Συνωρίδος, 120η και 123η Ολυμπιάδα 
 15. Νικάσυλος – πάλη 
 16. Τελευτίας ο Καμείριος – Αρματοδρομία Συνωρίδος

 Πηγή: Θεοφάνιης Μπογιάνος "

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου