Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Το Πάσχα στη Λίνδο

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας και γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Φυσικά, εξαίρεση δεν αποτελεί η Λίνδος. Τα έθιμα σχεδόν μια εβδομάδα και συμμετέχουν ενεργά μικροί και μεγάλοι αλλά και πολύ επισκέπτες που έρχονται στο χωριό για να τα ζήσουν από κοντά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα, αφού χτυπήσει η καμπάνα, ο κόσμος μαζεύεται στην εκκλησία για να πάρει το Ευχέλαιο για να κοινωνήσει το άλλο πρωί.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά και ετοιμάζουν τα κουλούρια της Λαμπρής. Το βράδυ της ίδια μέρας, βγάζουν από το ιερό τον ξύλινο σταυρό για να τον στολίσουν με λουλούδια και στεφάνια. Μετά τη Θεία λειτουργία, όποιοι πιστοί θέλουν και μπορούν, πηγαίνουν μαζί με τον παπά στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, και μεταφέρνουν την εικόνα του στην εκκλησία του χωριού. Στη συνέχεια, όσες γυναίκες το έχουν τάξιμο, ξενυχτούν στην εκκλησία ψάλλοντας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, μετά χτύπημα της καμπάνας τα παιδιά φέρνουν λουλούδια για το στόλισμα του επιταφίου. Γύρω στις 7 το βράδυ αρχίζει ο κόσμος σιγά-σιγά να μαζεύεται στην εκκλησία για να προσκυνήσει στον επιτάφιο. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να περνάνε τρεις φορές από κάτω του, σχηματίζοντας σταυρό και μετά, κρεμάνε το «μάρτη» τους πάνω του. Αργά το βράδυ τον βγάζουν έξω από την εκκλησία και τον γυρίζουν στο χωριό με αναμμένα φαναράκια, ψάλλοντας τα εγκώμια. Όταν γυρίσουν, οι άντρες τον κρατάνε ψηλά για να μπορέσει όλος ο κόσμος να περάσει από κάτω του. Μετά αρχίζουν να τον ξεστολίζουν και να μοιράζουν τα λουλούδια του στους πιστούς για να τα βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.


Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, αφού χτυπήσει η καμπάνα για τη Θεία λειτουργία, ο κόσμος μαζεύεται στην εκκλησία και κάποια στιγμή χτυπούν τα θρονιά. Είναι η στιγμή της πρώτης Ανάστασης. Το βράδυ, στη δεύτερη Ανάσταση χτυπάνε οι καμπάνες και όλος ο κόσμος πηγαίνει με λαμπάδες για να πάρει το Άγιο Φώς και να ακούσει το «Χριστός Ανέστη!». Οι νεολαία συνήθως, αλλά και μεγαλύτεροι, ρίχνουν πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Όταν γυρίσουν στο σπίτι, τσουγκρίζουν τα αυγά και τρώνε τη μαγειρίτσα.

Την Κυριακή του Πάσχα οι οικογένειες μαζεύονται για να γιορτάσουν και να φάνε όλοι μαζί κατσικάκι.

Τα έθιμα ολοκληρώνονται τη Λαμπρή Τρίτη. Τότε, μετά τη Θεία λειτουργία παίρνουν τα εικονίσματα στο νεκροταφείο και στη συνέχεια τα γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι για το καλό. Στο τέλος, ακολουθούν τα λεγόμενα «πατικιάματα», όπου όποιος έχει κάνει τάξιμο, δίνει λεφτά για να βάλει κάποιο εικόνισμα μέσα στην εκκλησία. 

Αστρίνη Τσαμπίκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου