Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Η εκκλησία του χωριού Μάσαρη


Η σημερινή εκκλησία του χωριού Μάσαρη, που χρονολογείται από το 1867, δεν είναι η πρώτη εκκλησία του οικισμού μας. 

Αρχικά, το χωριό βρισκόταν σε άλλο σημείο αλλά οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να το ξανακτίσουν από την αρχή, στη σημερινή του θέση, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από ένα μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή. Στο κέντρο του νέου χωριού, έκτισαν και μια μεγάλη εκκλησία και την αφιέρωσαν στα  «Εισόδια της Θεοτόκου».
Η εκκλησία μας, έχει μια μεγάλη αυλή με βοτσαλωτό δάπεδο, από άσπρα και μαύρα βότσαλα που σχηματίζουν διάφορα σχέδια, ενώ στην είσοδο της βρίσκεται ένα μεγάλο, τριώροφο καμπαναριό. 

Το ίδιο δάπεδο υπάρχει και στο εσωτερικό του ναού. Απέναντι από την είσοδο του, βρίσκεται το ξύλινο τέμπλο που είναι σκαλισμένο με διάφορα σχέδια και στο πάνω μέρος του βρίσκεται ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός. Ο ναός επίσης, έχει πάρα πολλές τοιχογραφίες, καντηλάκια μπροστά από τις εικόνες, μεγάλους πολυέλεους και έναν γυναικωνίτη. 
                            
Η εικόνα της Παναγίας, λένε ότι έχει κάνει πολλά θαύματα. Μάλιστα λέγεται ότι, κάθε φορά που ένας ληστής επιχειρούσε να την κλέψει, έβρισκε μπροστά του ένα μεγάλο τοίχο που δεν μπορούσε να τον ξεπεράσει και μ’ αυτόν τον τρόπο προστατευόταν η εικόνα!

Η εκκλησία γεμίζει από κόσμο κάθε φορά που υπάρχει κάποια γιορτή, αλλά ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα. 

Φροσύνη Σιδεράτου 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου