Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα


Το παραδοσιακό φαγητό που ετοιμάζουμε για το τραπέζι του Πάσχα, είναι το γεμιστό κατσίκι, που ψήνεται συνήθως σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος, από το απόγευμα του Μ.Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι του Πάσχα!

Συνήθως, ο φούρνος γεμίζει με τα σκεύη των συγγενών ή των γειτόνων, που συναντιούνται και συνεργάζονται για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του φούρνου, η τοποθέτηση των σκευών και το σφράγισμα του.

Στα Μάσαρι, το φαγητό αυτό ονομάζεται καπαμάς, ενώ στον Αρχάγγελο, το λένε ριφικί

Υλικά
  • κατσικίσιο κρέας
  • ρύζι
  • ένα μικρό κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο 
  • άνηθο
  • Μαϊντανό
  • Τοματοπολτό
  • Βούτυρο

Εκτέλεση
Σε μία πήλινη κατσαρόλα βάζουμε  το κρέας ολόκληρο ή σε κομμάτια, προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον μαϊντανό αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε και τέλος λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο,  βούτυρο και τοματοπολτό.

Λίγο πριν το βάλουμε στον ξυλόφουρνο, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να μην καεί, αφού θα μείνει στο φούρνο πάνω από 12 ώρες! 


Ο φούρνος έπειτα κλείνεται πολύ καλά για να μη χάσει την θερμοκρασία του και μείνει το φαγητό άψητο!



Αγγελική Τριαντενού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου