Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η παραμονή πρωτοχρονιάς στον Αρχάγγελο

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, το πρωί, συναντιούνται παρέες μικρών παιδιών για να πουν τα κάλαντα. Επιλέγουν την γειτονιά του χωριού που έχουν τους περισσότερους συγγενείς και ξεκινάνε. Σε κάθε σπίτι, χτυπάνε την πόρτα και ρωτάνε‘’ Να τα πούμε; ‘’. Αυτός που είναι μέσα στο σπίτι τους λέει ‘’ Πείτε τα!‘’. Τότε τα παιδιά αρχίζουν και λένε τα κάλαντα παίζοντας διάφορα όργανα όπως λύρα, κιθάρα, καλαντάρι και άλλα. Όταν τελειώσουν παίρνουν τα κεράσματα τους και πηγαίνουν στο επόμενο σπίτι. Αυτό συνεχίζεται περίπου μέχρι το μεσημέρι.

Από το μεσημέρι και μετά, παρέες μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και παιδιά με τους γονείς τους, μαζεύουν κλαδιά και ξύλα για να φτιάξουν ένα μεγάλο σωρό, τον Κολοφανό όπως λέγεται, που θα τον ανάψουν τα μεσάνυχτα, για να καλωσορίσουν τον νέο χρόνο.

Μερικές ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, οι οικογένειες μαζεύονται σε ένα συγγενικό σπίτι. Μερικά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι και ανάβουν τον Κολοφανό,  ενώ την ίδια ώρα κάποιοι νεαροί τρέχουν με τα μηχανάκια τους, που τους έχουν βγάλει την εξάτμιση για να κάνουν θόρυβο, στους δρόμους του χωριού και κάποιοι άλλοι κάτοικοι, πυροβολούν με τα όπλα τους.


Όταν σβήσει ο Κολοφανός μπαίνουν στο σπίτι, εύχονται καλή χρονιά ο ένας στον άλλο και κόβουν την βασιλόπιτα.

Έπειτα ο καθένας πηγαίνει σπίτι του ή συνεχίζει την διασκέδαση του σε κάποιο μπαρ ή κλαμπ της περιοχής, μέχρι το πρωί!

Γιασιράνης Νίκος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου