Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το πάρκο Ροδίνι της Ρόδου

Στη νότια είσοδο της πόλης της Ρόδου, βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά πάρκα του κόσμου, το πάρκο Ροδίνι. Πρόκειται για μια κοιλάδα γεμάτη με δέντρα όπως πικροδάφνες, ιβίσκους, πεύκα και κυπαρίσσια, τρεχούμενα νερά και λιμνούλες. Πιο παλιά στο χώρο του πάρκου υπήρχε ένας μικρό ζωολογικό κήπος, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν τα ελάφια της Ρόδου. Επίσης, στο πάρκο κυκλοφορούσαν ελεύθερα παγόνια, που ξεσήκωναν με τις φωνές τους την περιοχή.

Η ιστορία του πάρκου ξεκινά από την ελληνιστική περίοδο, αν και η τοποθεσία ήταν γνωστή και παλαιότερα, αφού σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο αυτό είχε την ρητορική του σχολή ο Αισχίνης. Την εποχή των Ιπποτών, στο πάρκο βρισκόταν η έπαυλη των Μεγάλων Μαγίστρων. Το πάρκο συνέχισε να χρησιμοποιείται ως πάρκο και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην εποχή μας, για αρκετά χρόνια είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί στην τύχη του και μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε ανάπλαση του χώρου από το δήμο Ροδίων και αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται χώρος περιπάτου, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Μέσα στο πάρκο, εκτός από την παραδεισένια φύση, μπορεί κάποιος να δει και ένα τμήμα από το σύστημα υδροδότησης της αρχαίας πόλης της Ρόδου ενώ γύρω από το πάρκο υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που μπορεί να επισκεφθεί με τα πόδια, όπως ένα τετράγωνο μνημείο που ονομάζεται Πτολεμαίο, ένα αρχαίο νεκροταφείο, διάφορα κτίσματα με θολωτές οροφές και βωμούς.

Στο χώρο του Ροδινιού διοργανώνονται τις γιορτές διάφορες εκδηλώσεις, όπως ήταν το Χριστουγεννιάτικο χωριό που το επισκεφθήκαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια της ολοήμερης εκδρομής μας.








Γιασιράνης Νίκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου