Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το αρχαίο Στάδιο της Ρόδου

Το αρχαίο Στάδιο της Ρόδου ή το Στάδιο του Διαγόρα όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Στεφάνου (λόφος Μόντε Σμίθ). 


Χρονολογείται από τον 3ο ή 2ο αι. π.Χ. Εκεί γινόντουσαν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Ροδίων. Η γιορτή περιλάμβανε εκτός από αθλητικούς, μουσικούς και ιππικούς αγώνες με την συμμετοχή και γυναικών. Το έπαθλο για τους νικητές, ήταν ένα στεφάνι από φύλλα λεύκης.

Έχει 200 μ. μήκος και 35 μ. πλάτος. Οι κερκίδες του είναι αμφιθεατρικά χτισμένες, ενώ υπήρχε και ειδικός χώρος για τους Ελλανόδικες. Στις άκρες του στίβου υπάρχει η γραμμή εκκίνησης και το τέρμα στην απέναντι πλευρά. Βορειοδυτικά του σταδίου σώζεται ένα μικρό μαρμάρινο θέατρο, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ερείπια ενός μεγάλου κτιρίου, τάφοι αλλά και ένα τμήμα του ναού του Πύθιου Απόλλωνα, του προστάτη της πόλης της Ρόδου.

Κίονες του ναού του Πύθιου Απόλλωνα

Σήμερα, το αρχαίο στάδιο του Διαγόρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μετά από τις επισκευές που έγιναν, αρχικά από τους Ιταλούς και έπειτα από την αρχαιολογική υπηρεσία της Ρόδου. Έτσι, χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιοι το επισκέπτονται κάθε χρόνο είτε για να το θαυμάσουν από κοντά, είτε για να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί.

Ευφροσύνη Σιδεράτου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου