Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Επαγγέλματα που χάνονται - Αγωγιάτης

Οι αγωγιάτες ήταν οι ιδιοκτήτες μικρών δίτροχων ή μεγάλων τετράτροχων αμαξών, που κινούνταν με τη βοήθεια αλόγων, βοδιών ή μουλαριών. Υπήρχαν όμως και αγωγιάτες που διέθεταν άλογα και μουλάρια, χωρίς άμαξα.

Εξυπηρετούσαν όσους ήθελαν να μεταφέρουν εμπορεύματα ή να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. Ήταν ένα επάγγελμα πολύ κουραστικό και δύσκολο, αφού έπρεπε να κινούνται σε δύσβατες περιοχές και σε περιοχές χωρίς δρόμους, αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους όπως ατυχήματα, κλοπές και δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πραγματοποιούσαν μεταφορές μόνο επι πληρωμή. Οι εισπράξεις τους ήταν αρκετά καλές για εκείνη την εποχή και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη αφού δεν υπήρχε κάποιο εναλλακτικό μεταφορικό μέσο.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, σιγά σιγά οι άμαξες αντικαταστάθηκαν από τα αυτοκίνητα. Τα πρώτα αυτοκίνητα, άρχισαν να κυκλοφορούν το 1930. Στην Ελλάδα, για αρκετά χρόνια δεν υπήρχαν πολλά, γιατί ήταν ακριβά. Γι' αυτό, μέχρι να αντικατασταθούν πλήρως, οι άμαξες κυκλοφορούσαν μαζί με τα αυτοκίνητα στους ελάχιστους δρόμους της περιοχής μας.

Σήμερα δεν υπάρχουν πια αγωγιάτες στη Ρόδο. Μόνο σε μικρά νησιά, όπως για παράδειγμα στη Σύμη, υπάρχουν ακόμα κάποιοι τελευταίοι, οι οποίοι μεταφέρουν διάφορα πράγματα, στα στενά σοκάκια του χωριού, απ' όπου δεν μπορούν να περάσουν τροχοφόρα.
Κυριάκος Χατζηγιαννούρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου