Η κατασκευή του σπιτιού
Τα παλιά παραδοσιακά σπίτια του Αρχαγγέλου, ήταν χτισμένα με πέτρες ή τούβλα φτιαγμένα από ασπρόχωμα ανακατεμένο με άχυρο. Στις γωνιές έβαζαν τις λεγόμενες καντουνόπετρες, ορθογώνιες πέτρες με ίσιες πλευρές για να αλφαδειάζουν οι μαστόροι και να φτιάχνουν τους τοίχους. Για τσιμέντο (που δεν υπήρχε τότε), χρησιμοποιούσαν λάσπη από ασπρόχωμα ενώ σε κάποια μέρη του σπιτιού, όπως πάνω από τις πόρτες, ανακάτευαν το ασπρόχωμα με άχυρο για μεγαλύτερη αντοχή. Το σοβάτισμα γινόταν με ασβέστη ανακατεμένο με άμμο, ενώ για μπογιά χρησιμοποιούσαν σκέτο ασβέστη, δίνοντας στον Αρχάγγελο το μοναδικό χαρακτηριστικό των κάτασπρων σπιτιών.Για να μπορέσουν να στηρίξουν την σκεπή, έφτιαχναν μια καμάρα στη μέση του σπιτιού, πάνω στην οποία στήριζαν τα κορφάδια (κορμοί δέντρων, συνήθως κυππαρισιών). Απο αυτή την καμάρα πήραν το όνομα τους, καμαρικά σπίτια.
Τη σκεπή την έφτιαχναν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού με τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Μαζεύονταν όλοι στο νέο σπίτι, μια Κυριακή, συνήθως το καλοκαίρι για να έχει καλό καιρό και βοηθούσαν στην κατασκευή της. Κάποιοι ανέβαιναν στα κορφάδια, ενώ οι υπόλοιποι έμεναν κάτω για να τους δίνουν υλικά. Αυτοί που ήταν πάνω, έδεναν με σπάγκο καλάμια, φτιάχνοντας σιγά-σιγά μια καλαμωτή. Όταν τελείωναν, έστρωναν από πάνω φελάδι (κλαδιά και φύλλα πικροδάφνης) που τα μάζευαν από τα ποτάμια, για να σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς και να μη σαπίζουν τα καλάμια. Στη συνέχεια, έφτιαχναν λάσπη από ασπρόχωμα και άχυρο και το έστρωναν από πάνω. Μετά από μια εβδομάδα περίπου, για να έχει στεγνώσει καλά η λάσπη, έκαναν τις τελευταίες επιδιορθώσεις σε ρωγμές που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί, κλείνοντας τες με το ίδιο υλικό. Τέλος, έφερναν πατελιά (αργιλώδες χώμα που δεν απορροφά το νερό) από την γύρω περιοχή του Αρχαγγέλου και την έστρωναν για να ολοκληρωθεί η σκεπή.
Κάθε χρόνο όμως, το φθινόπωρο, πριν τα πρωτοβρόχια, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να στρώσουν ένα νέο στρώμα πατελιάς για να επιδιορθώσουν ή να αποκαταστήσουν την πατελιά που είχε φύγει με τις βροχές.
Η διαρρύθμιση του σπιτιού
Ανοίγοντας την σιδερένια εξώπορτα, μπαίνει κανείς σε μια μικρή αυλή με λουλούδια και τους βοηθητικούς χώρους του
σπιτιού όπως την τουαλέτα, το πλυσταριό (χώρος όπου έπλεναν τα πιάτα), το κουζινί
(ένα μικρός χώρος μαγειρέματος) και το φούρνο για ψήνει, κάθε
Σάββατο, η οικογένεια το ψωμί της.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου