Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κλεόβουλος ο Λίνδιος

Ο Κλεόβουλος o Λίνδιος, ήταν τύραννος της Λίνδου και ένας από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας. Έζησε στην αρχαία πόλη της Λίνδου τον 6ο αι. π.Χ. Καταγόταν από βασιλική οικογένεια και πατέρας του ήταν ο Ευαγόρας. 

Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου έμαθε φιλοσοφία. Ξεχώριζε για τη δύναμη και την ομορφιά του και κατά την εποχή του, η Λίνδος γνώρισε τεράστια πολιτιστική ανάπτυξη και έγινε κέντρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Συνέθεσε ποιήματα σε 3.000 έπη και πολλούς γρίφους από τους οποίους σώζεται μόνο ο επόμενος που αφορά το έτος, τους μήνες και τις μέρες: «Ένας ο πατέρας και τα παιδιά του δώδεκα. Καθένα από τα παιδιά έχει δυο φορές τριάντα θυγατέρες που έχουν όψη διαφορετική. Άλλες είναι άσπρες κι άλλες μαύρες κι ακόμη όλες είναι αθάνατες κι όλες πεθαίνουν». Στον ίδιο αποδίδονται και διάφορα αποφθέγματα όπως το «Παν Μέτρον άριστον», «Βία μηδέν πράττειν», «Γλώττης κράτειν», «Προόρα το μέλλον», «Πατέρα δει αιδείσθαι» και πολλά άλλα. 

Πέθανε στη Λίνδο, σε ηλικία 70 ετών, και οι Ρόδιοι χάραξαν πάνω στον τάφο του το εξής επίγραμμα: «Άνδρα σοφόν Κλεόβουλον αποφθίμενον καταπένθει ηδε πατρίς Λίνδος, πόντω αγαλλόμενην», δηλαδή «Τον σοφό Κλεόβουλο κλαίει αυτή εδώ η πατρίδα του, η Λίνδος, η από τη γύρω θάλασσά της λαμπρυνόμενη».


Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, λίγο έξω από τον οικισμό της Λίνδου και για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι κατά μήκος της ακτής. Είναι ένας μεγάλος μαρμάρινος τάφος, κυκλικού σχήματος που αποτελείται από πολλές και μεγάλες ορθογώνιες πέτρες με μια μικρή είσοδο που σε οδηγεί στο εσωτερικό του.


Πηγές 
  1. https://el.wikipedia.org/wiki/Κλεόβουλος
  2. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=453440&cid=122
  3. http://secretrhodes.gr/kleovoulos-o-rodios/
Αστρίνη Τσαμπίκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου