Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ακρόπολη της Λίνδου

Ακρόπολη της Λίνδου ονομάζεται η τοποθεσία του ναού του 4ου αιώνα π.Χ. που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσε ο Δαναός με τις 50 κόρες του Δαναΐδες, όταν είχαν καταφύγει στη Ρόδο για να γλιτώσουν από τη ζήλια της θεάς Ήρας. Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα, μπορεί κάποιος να ανέβει το λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται, είτε με τα πόδια είτε χρησιμοποιώντας ένα από τα ταξί της Λίνδου, δηλαδή ένα γαϊδουράκι. Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά.


Ανεβαίνοντας, ο επισκέπτης θα συναντήσει την ανάγλυφη, πάνω στο βράχο, αρχαία Τριήρη που δείχνει τη ναυτική αξιοσύνη των Ροδίων στους αρχαίους χρόνους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που στη Ρόδο συντάχτηκε ο πρώτος κώδικας ναυτικού δικαίου στον κόσμο, ο περίφημος "Ναυτικός Νόμος".


Φτάνοντας στην Ακρόπολη, ο επισκέπτης μπορεί, πέρα από το συγκλονιστικό θέαμα της γαλάζιας θάλασσας και της κατάλευκης Λίνδου, να θαυμάσει πολλά αρχαία μνημεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ελληνιστικό τείχος που την περιβάλλει, ο δωρικός ναός της Αθηνάς που οικοδομήθηκε το 300 π.Χ., τα Προπύλαια του ναού, η "Ελληνιστική Στοά", που χρονολογείται από το 200 π.Χ. (μήκους 87 μέτρων με 42 κίονες), τα ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου πιθανόν στον Διοκλητιανό (300 μ.Χ.) αλλά και το κάστρο των Ιωαννιτών ιπποτών.


Η περιοχή είναι πολύ γνωστή και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που έρχονται για να θαυμάσουν το ξεχωριστό τοπίο και τον αρχαίο μας πολιτισμό. Αξίζει κι εσείς να την επισκεφθείτε, αν το έχετε κάνει ακόμα!

Αστρίνη Τσαμπίκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου